Handmade with love

Helga Bijl

In 2001 ben ik afgestudeerd aan de kunstacademie Minerva te Groningen. Het ‘oude’ Drentse landschap en de natuur is hierbij van het begin tot nu toe de rode draad geweest in mijn werken. Ik schilder en maak beelden en urnen van keramiek.

Boom urnen

De Boomurnen die ik maak zijn ontwikkeld uit een gemis van vormen uit de natuur bij urnen.

Uit liefde voor de bomen en hun gedaante zijn de Boomurnen ontstaan.

Bomen laten ons door het jaar heen de cirkel van het leven zien. Elk voorjaar komen de bladeren uit hun knoppen, in de zomer komt de boom tot volle bloei, in de herfst sterft het blad en laat de boom zijn bladeren los waarna ze in de winter ten rust gaan.
De boom laat het “ leven” los maar de kern van het bestaan blijft gegrond/geworteld.

Zo ook het als mens, geboren, groeien en bloeien om vervolgens te sterven, ten ruste gaan. Echter je ziel blijft bestaan. 

xr:d:DAGBfGn3bKk:15,j:8820723721186077674,t:24040421

Black Effect

Paulien Zwart

Zelf vond ik na het overlijden van een voor mij zeer dierbaar persoon dat geen enkele urn bij haar paste. Hier hebben we toen een eigen oplossing voor gevonden, waardoor we ons verdriet beter een plekje konden geven.

Graag help ik ook anderen om samen met hen een urn te personaliseren. Ik maak gebruik van materialen van dierbare overledenen of in combinatie van eigen spullen. Zoals bijvoorbeeld het lievelingsjasje, of dat horloge, de ring die je kreeg.. Er is veel mogelijk.

Ik hoop en denk dat het personaliseren van de urn kan helpen bij het rouwproces en herinneringen een plaats te geven.

Harma de Graaf

Uniek herinneringsschilderij

Na het overlijden van iemand waar je veel van houdt ziet het leven er nooit meer zo uit als voorheen. Toen mijn lieve zoon Ruud in 2021 op 29 jarige leeftijd overleed stortte mijn wereld in en was de kleur uit mijn leven….

Langzamerhand zie ik de kleuren van de regenboog weer en voel ik de zonnestralen. Op de rouwkaart van Ruud en op zijn graf staat de tekst: ‘Ruud strooide met zonnestralen en zal dat blijven doen’. En zo ervaar ik het ook.

Ik heb mijn verdriet geschilderd in een doek waarin ik heel veel symboliek heb verwerkt die horen bij de liefde voor mijn zoon. Nu heb ik een tastbare herinnering die ik elke dag kan bekijken.

 

Verdriet en rouw hebben tijd nodig en volgens mij gaat het nooit over en krijgt het ook geen plekje maar wordt het verweven in het leven zoals het nu is geworden. En daar moeten we met elkaar weer een weg in zien te vinden. Mijn weg is die van intuïtie en creëren, het geeft me troost en maakt me weer blij en dankbaar. Ik schilder intuïtief, dat betekent dat ik het puur vanuit mijn gevoel doe en dus nooit weet wat het gaat worden.

Kleuren troosten rouw 

Kleuren helen

 

Als ik u kan helpen door een herinneringsschilderij te maken van uw dierbare overledene zal ik dat met heel veel liefde doen. We bespreken dan samen wie hij/zij was en waar hij/zij van hield, daarna ga ik aan de slag en pas als u er troost uit haalt en er weer een beetje blij van wordt, is het schilderij af. Ik kan er ook materialen in verwerken die belangrijk voor u zijn zoals stukjes kleding, briefjes, kaarten en dergelijke. In overleg is heel veel mogelijk.